Energiebesparende maatregel
Zeer Energiezuinig Pakket + / Nul op de Meter voor VvE's
Scroll naar beneden voor meer informatie
Ontdek de voordelen
Wat levert een Zeer Energiezuinig Pakket / Nul op de Meter je VvE op?
Zeer lage CO₂-uitstoot
Een complex dat zo duurzaam is dat je geen netto energieverbruik hebt betekent een minimale CO₂-uitstoot en dus een maximale klimaatwinst.
Minimale energiekosten
Met een netto energieverbruik van 0 zijn de energiekosten voor jouw complex minimaal. Dat betekent dus lage lasten en een lage 'footprint'.
Hypotheekkorting
Steeds meer banken geven een korting (of heffen geen toeslag) op de hypotheek als een woning een minimale CO₂-uitstoot heeft.
Wat is een Zeer Energiezuinig Pakket / Nul op de Meter-complex?
Met een “Zeer Energiezuinig Pakket” isoleer je de buitenkant van je wooneenheid. Het gaat hier om een optimale isolatie van je dak, gevel, vloer, hoogrendementsbeglazing en kozijnen en deuren. Het grote verschil met ‘Nul-op-de-Meter-‘ in dit pakket is dat je geen apparatuur zoals zonnepanelen of een warmtepomp kunt financieren. Het gaat hier alleen om isolatie van de buitenkant van je woning.
Met een Nul op de Meter-lening kun je naast isolerende maatregelen voor dak, gevel en vloer, ook apparaten zoals zonnepanelen en een warmtepomp financieren. De woning moet tenslotte aardgasvrij gemaakt worden. Een Nul op de Meter-complex wekt evenveel energie op als de hoeveelheid energie die bewoners nodig hebben voor de woningen en het huishouden. Het saldo van het energieverbruik komt daardoor uit op nul.
Maximale leenbedragen
Het Nationaal Warmtefonds hanteert maximale leenbedragen voor het verduurzamen van je complex. Ga je voor het meest uitgebreide pakket aan energiebesparende maatregelen, dan heb je een grotere lening nodig. Deze regelingen bieden daar ruimte voor.
Het maximale leenbedrag voor een Zeer Energiezuinig Pakket voor huiseigenaren binnen een VvE is € 67.000,- . Om per saldo ‘Nul op de Meter’ te bereiken kun je een Energiebespaarlening met een hoger leenbedrag aanvragen. Voor een 'Nul op de Meter'-woning is het maximale leenbedrag € 88.000,-. Deze lening kun je in maximaal 30 jaar aflossen.
Eisen maatregelen
Denk je eraan om je complex te verduurzamen? Houd rekening met de volgende eisen:
- Dakisolatie: een minimale Rc-waarde van 6,5 m²K/W
- Gevelisolatie: een minimale Rc-waarde van 5,0 m²K/W
- Vloerisolatie: een minimale Rc-waarde van 4,0 m²K/W
- Hoogrendementsbeglazing: een maximale Ug-waarde van 0,7 W/m²K
- Kozijnen: een maximale Uf-waarde van 1,5 W/m²K
- Deuren in de gevel: een maximale Ud-waarde van 1,0 W/m²K
- Systeem voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning
Haal je niet voor al deze maatregelen de minimale eisen?
Voor maximaal twee van bovenstaande maatregelen kunnen we een uitzondering maken. Wij ontvangen hiervoor dan wel graag een onderbouwing ter beoordeling. Bijvoorbeeld als er in het verleden al bepaalde aanpassingen zijn gedaan of als het een ouder pand betreft waar de regels door omstandigheden niet mogelijk zijn, dan is er ruimte om in overleg hier een uitzondering op te maken.
Je moet in ieder geval altijd voldoen aan:
- Een kierdichtheid die door een luchtdichtheidstest (Qv_10) kar [l/sm²] ten hoogste 0,4 bedraagt.
- De energieprestatie moet door een deskundige worden gegarandeerd.
Doe de VvE Quickscan om te bepalen hoe we jouw VvE het beste van dienst kunnen zijn. Direct daarna volgt de mogelijkheid om een aanvraag te starten.
Hulp vanuit de overheid: RVO
Deze verduurzaming gaat overduidelijk verder dan het uitvoeren van een aantal verschillende losse maatregelen. Daarom stemmen we de beoordeling van de offertes voor een Nul op de Meter-woning ook af met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zij bekijken de offertes volgens vaste richtlijnen.
Snelle beoordeling
Lever voor een snelle beoordeling van je aanvraag de offertes zo compleet mogelijk aan. Zorg ervoor dat alle isolatie-eisen duidelijk op de offerte staan vermeld. Voor de overige installaties (ventilatiesysteem, zonnepanelen en warmtepomp) zijn technische gegevens noodzakelijk. Denk daarbij niet alleen aan het merk en type van de installatie, maar ook aan de verwachte opbrengst. De (hoofd)aannemer en/of installateur kan je hierbij ondersteunen.
Alle documenten op een rij:
- Checklist aanvraag Energiebespaarlening
- Verklaring Aannemer en Installateurs
- Investeringsreglement
Wij helpen je graag op weg
Heb je een vraag voor jouw VvE? Kijk bij onze uitgebreide FAQ
Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.
Welk bedrag kunnen we lenen?
Hoe kunnen wij een declaratie indienen?
Is de rente van de Energiebespaarlening in heel Nederland hetzelfde?