16 augustus 2022
Investering voor kozijnen en zonnepanelen betaalt zich uit, zeker met een variabel energiecontract
Met negen zonnepanelen op zijn dak, nieuwe kozijnen en hr++-glas bespaart Otte de Vries uit Joure flink op zijn energielasten. Ook de lage rente van de Energiebespaarlening pakt gunstig uit. Het leek wel toeval: de energieprijzen schieten sinds begin dit jaar door het dak en Ottes energieleverancier ging failliet. “Door het nieuwe variabele energiecontract, zijn mijn financiële besparingen groot. Daarnaast is het uiteraard ook goed voor het milieu."
De aanleiding voor de energiebesparende maatregelen vorig jaar was tweeledig. Otte: “Mijn dubbele beglazing in de serre begon te lekken en de buurman van mijn twee-onder-een-kapwoning ging zonnepanelen plaatsen.” Otte besloot maatregelen te nemen en mee te doen.
Lage kosten
“Ons huis staat heel goed voor zonnepanelen. Op het zuidwesten en met een dak van zo’n 45 graden. Het zicht in de serre werd steeds minder en in de winter voelde je ook wat meer tocht. Ik vond op internet de aanbieding van het Warmtefonds en kon met een lening van € 4.500 beide, zowel de serre als de zonnepanelen, laten uitvoeren. De btw-regeling voor de zonnepanelen maakt het helemaal een gunstig pakket. En met de gunstige leenvoorwaarden via het Warmtefonds blijven de kosten beperkt en hoef je eigenlijk zelf niet te investeren.”
Paar uurtjes werk
Met een paar uurtjes werk en binnen een week had Otte de Energiebespaarlening aangevraagd. “Ze gaven adequaat antwoord op vragen via de mail . Dat vind ik fijn, want dan heb ik het zwart op wit.” Hier en daar was het uploaden van de documenten nog wel even opletten, maar uiteindelijk was alles op korte termijn rond. Resultaat: negen zonnepanelen, drie nieuwe kozijnen met ruim zes vierkante meter hoogrendementsglas en ‘een helder uitzicht!’
Milieu en geld besparen
Met wat Otte bespaart op de jaarrekening van zijn energieleverancier lost hij de Energiebespaarlening zoveel mogelijk extra af. “Het gaat zeker nu in de zomer met alle zonnige dagen aardig hard.” Omdat zijn woning verder vrij goed is geïsoleerd, denkt hij voor de toekomst na over een hybride warmtepomp. “Een behoorlijke investering nog, maar ik houd het in de gaten. Om zowel je portemonnee als het klimaat te sparen, dat voelt namelijk heel goed!”
Drie tips van Otte
- Denk eerst aan kleine dingen zoals radiatorfolie en tocht-strips.
- Investeer in zonnepanelen als je het geld kunt missen of lenen. Je verdient ze relatief snel terug en doet direct iets voor het klimaat.
- Bekijk wat je met eventuele besparingen nog meer kunt doen en zet zo steeds een nieuwe verduurzamingsstap.