1 februari 2023

"Een constante temperatuur, overdag en ’s nachts, daar kijk ik naar uit”

Dak huis, wijk op achtergrond, hoog, drone.

Voor Niek Hartmann uit Enschede was de reden voor verduurzaming simpel: de gasketel was na 12 jaar gebruik aan het eind van zijn latijn. Dat zorgde ervoor dat Niek zich ging inlezen in duurzamere alternatieven. Een (hybride) warmtepomp of aansluiting op het warmtenet? Hij koos uiteindelijk voor de warmtepomp. Deze energiebesparende maatregel vroeg wel om een behoorlijke investering. “Zulke bedragen heb je niet zomaar op de plank liggen. Daarom bood de Energiebespaarlening van het Warmtefonds uitkomst. Over zeven jaar heb ik de lening afgelost en levert de warmtepomp zelfs geld op.”

Vooraf aan de keuze voor een warmtepomp, zat wekenlang onderzoek van Niek. “Ik wilde me goed inlezen voordat ik een beslissing nam.” Via de gemeente Enschede liet Niek een energiecoach langskomen. “Deze gaf gedegen advies en op basis daarvan selecteerde ik een paar aannemers. Zij brachten ook advies uit. De adviezen lagen soms ver uit elkaar.”

Vele adviezen
Om zeker te zijn dat ik de juiste keuze maakte, heb ik het platform Tweakers gebruikt. Dit is een platform waar onder andere verduurzamingsexperts (aannemers, bouwkundigen) discussiëren over verduurzamingsvraagstukken. Alle vragen en adviezen heb ik hierop gedeeld met anderen. Al gauw had Niek goed contact met een aannemer die veel ervaring had met het verduurzamen van woningen en hem kon helpen bij zijn keuze.

(Hybride) warmtepomp?
“Een nieuwe ketel was natuurlijk geen oplossing, maar het aansluiten op een warmtenet zag ik ook niet zo zitten. Dan ben je te afhankelijk van de gemeente. De hybride warmtepomp viel ook snel af. De besparing zou voor mijn huis veel minder hoog zijn, onder aan de streep haalde ik de investering er niet uit. Na het lezen van deze informatie en discussies op het platform koos ik definitief voor de warmtepomp.”

Leencheck en aanvraag
Niek vroeg op 1 juli de Energiebespaarlening aan voor een bedrag van 13.200 euro. Bijna drie weken later was alles rond. “Ik heb eerst de leencheck gedaan op de website van het Warmtefonds zodat ik kon zien hoe mijn maandelijkse bedrag eruit kwam te zien. Ook heb ik de verschillende looptijden onder elkaar gezet.” In een Excel sheet rekende Niek zijn besparing uit en hield hij rekening met verschillende scenario’s. Zo zorgde ervoor dat hij dat er geen ongewenste verrassingen tegenkwam. “Dat je kunt inloggen met DigiD en daarmee je gegevens in één keer koppelt, is heel handig en scheelt veel tijd.”

“De komende zeven jaar los ik de warmtepomp af. Mijn maandbedrag blijft gelijk, maar een groot deel daarvan stop ik in de Energiebespaarlening. Daarna gaat de investering zelfs geld opleveren. Ik kijk ernaar uit om een constante temperatuur in huis te hebben. Het wooncomfort zal een stuk beter worden.”

Drie tips van Niek Hartmann:

  • Vul de leencheck in op de website van het Warmtefonds en bekijk op die manier de opties die je hebt. Daarnaast hield ik een Excel bij met alle scenario’s wat betreft stijging en daling van de gasprijs. Zo ben je goed voorbereid en weet je waar je aan begint.
  • Neem de tijd om je goed te laten informeren. Spreek met woningeigenaren (familie, vrienden, buren of collega’s) die je voor gingen. Zo heb ik een vriend van mij die een grondwarmtepomp wil installeren, in contact gebracht met een B&B waar ik onlangs verbleef. De woningeigenaar had al zeven jaar een grondwarmtepomp en dus veel ervaring.
  • Tweakers is een platform waar je jouw ‘case’ voor kan leggen aan verduurzamingsexperts, aannemers, bouwkundigen etc. Ook burgers die al geïnvesteerd hebben in energiebesparende maatregelen maken gebruik van dit forum. Het kan als een goed klankbord fungeren. Uiteindelijk blijft het maatwerk, maar het inwinnen van kennis is essentieel.
alt