7 maart 2023
75+er Arie uit Friesland verduurzaamt woonboerderij met behulp van de Energiebespaarlening
Sinds 2022 biedt het Nationaal Warmtefonds ook aan 75+-ers mogelijkheden om de verduurzaming te financieren. Zo was voor Arie van Tuinberg de Energiebespaarlening een uitkomst. Samen met zijn partner woont hij in een oude woonboerderij in het dorp Oosterwolde in Friesland. De gedachte om de boerderij te verduurzamen kwam weleens op, maar de echte noodzaak voelde Arie nog niet. “Ik dacht altijd, dat doen de volgende bewoners na ons wel. Tot de energieprijzen vorig jaar enorm stegen." De boerderij werd gebouwd in 1982 en destijds is er spouwmuurisolatie toegepast." Omdat Arie wilde verduurzamen liet hij een onderzoek naar de staat van isolatie uitvoeren. Het bleek dat de isolatie was gekrompen tot ca. 40%. “Het pand heeft een label C energiewaarde. Wij willen graag naar een A label. Om dat te krijgen moet de isolatie weer in orde zijn, dient er een lucht-water warmtepomp geïnstalleerd te worden en moeten er zonnepanelen komen. Dit advies kregen we van een erkend installateur.” Arie werd in zijn zoektocht naar het financieren van de maatrelgeen gewezen op het bestaan van de Energiebespaarlening. “Mijn financieel adviseur wees ons op het Nationaal Warmtefonds. Ik kende die manier van duurzaamheidsmaatregelen financieren nog niet.”
Zonnepanelen in de tuin
Na het lezen van informatie lag de eerste stap voor Arie voor de hand: zonnepanelen en een warmtepomp hebben in zijn geval het meeste effect om de energiekosten te reduceren en van het gas af te gaan. Met een lening van 25.000 euro realiseer je beide maatregelen. De warmtepomp wordt dit jaar nog geplaatst en in de achtertuin komen 60 zonnepanelen. Arie vertelt: “In de tweede helft van maart kunnen de werkzaamheden eindelijk beginnen. Qua timing zou dit perfect zijn, net voordat de zon echt gaat schijnen in het voorjaar en in de zomer. De zonnepanelen konden niet op het dak en moesten dus in de tuin, daarvoor is een aparte vergunning bij de gemeente nodig.”
Naar gasloos wonen
Met de genomen maatregelen gaat de wens van Arie in vervulling: een 100% comfortabele en gasloze boerderij. Daarnaast bleek na berekeningen dat de energiekosten straks drastisch omlaag gaan met ongeveer 1.000 euro per maand. “Ik ben er trots op dat mijn tuin straks vol staat met zonnepanelen, laat die zon maar schijnen.”